dimarts, 22 d’octubre del 2013

Primera aproximació a la seguretat informàtica

Seguretat informàtica
 
 
Passiva (Hardware)
 
- Apagar l'ordinaroe correctament (no "standby" ni "hibernar")
- No tapar el ventilador de la CPU
- No deixar-lo massa temps sense fer servir
 
 
Activa (Software)
 
- Fer servir contrasenyes segures (barreja de n., lletres i simbols)
- Canviar les contrasenyes cada cert temps
- No descarregar res de pàgines que no siguin de confiança
- No donar dades personals sense el consentiment de la família.

Compra d'un ordinador

ORDINADOR DE SOBRETAULA + IMPRESORA MULTIFUNCIONS PER NOMÉS
690,43€

Aquesta oferta inclou:

HP Compaq CQ2805ES i3-2120T/6GB/1TB - PC Ordenador


379€

Torre amb processador intelCorei3 amb nucli Dual-core, Windows 7 instal·lat, memòria RAM de 6GB, tipus lector de targetes 6 en 1, DVD-ROM, 1TB de capacitatde disc dur i teclat i ratolí inclosos.

LG 22EN33S-B 21.5" LED - Monitor


99€
 
Monitor de la marca LG de 21.5'' LED
 
 
Router portàtil - TPLink, Compatible amb modem USB 3G, Wi-Fi N150

 
 
 
33,43€
 
Router amb connexió USB, WLAN i sense fil i amb 3G.
 
 
 
HEWLETT PACKARD LJ-PROFESSIONAL M 1212 NF-MFP
 
 
179 €
 
Impresora multifuncions que també serveix com a fotocopiadora. scaner i fax.
 
 

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Sisteme operatius

Sistemes operatius
 
El sistema operatiu és el conjunt de diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador. Algunes de les sevesw funcions són gestionar les transferències de informacions internes,  controlar la connecció de l'ordinador amb els operadors, controlar els diferents programes i detectar-ne els errors, carregar i descarregar programes en funció de l'espai de memòria que li queda, etc.
 
Windows
 
Windows és un conjunt de sistemes operatius produïts per Microsoft. El primer sistema operatiu que Microsoft va introduïr al mercat va ser a l'any 1985 i tenia el nom de Windows 1.0, però tenia moltes limitacions per culpa dels recursos legals d' Apple.

Windows ha tret unes 65 versions diferents, en les que per a tenirles sempre has de pagar. Entre les versions hi figuren: Windows 3.1, Windows 98, Windows XP, Windows Server 2003,  Windows Vista, Windows server 2008, Windows 7 i Windows multipoint.


És el sistema operatiu més usual.
El sistema operatiu de windows funciona mitjançant "finestres" tal i com diu el seu nom. Un cop està instal·lat, ja té una sèrie d'aplicacions preinstal·lades i llestes per a fer servir. Però també pots afegir-ne als teus gustos i necessitats. Un cop cliques a sobre el logo o icona de l'aplicació, se t'obre una finestra amb la que pots accedir-ne al contingut i que pots desar quan desitgis.
També hi ha la opció de tenir una sesió personal a la que altres usuaris del mateix ordinador no puguin accedir sense una contrassenya per a assegurar més intimitat (cada persona pot tenir la seva pròpia sesió).

La aparença de Windows consta bàsicament d'un escritori on hi ha accessos directes a les aplicacions per facilitar a l'usuari l'accés i l'us de les aplicacions. També consta d'un menú anomenat inici al qual s'acedeix clicant sobre el logo de windows situat a la part inferior esquerra de la pantalla. Dins el menú d'inici es pot accedir a totes les aplicacions que té l'ordinador incloent-hi també la barra d'eines i la terminal, que és des d'on es gestiona i es donen ordres de manera tècnica a la CPU.

Per a poder instal·lar Windows 7 en un ordinador, la CPU ha de constar de com a mínim d'un processador de 1 GH-z; d'una memòria RAM de 1 GB, una targeta gràfica que tingui el model driver WDDM 1.0, 16 GB d'espai lliure com a mínim i una unitat de DVD.

El Windows 7 s'hi han incoòs una sèrie de característiques com el reconeixement d'escriptura, el suport als discs virtuals, un millor rendiment en processadors de múltiples nuclis, una millora del rendiment del boot (arrancada), una millora del Windows Media Center, un´gadget del mateix, una Calculadora redisanyada que inclou les opcions de "Programació" i "Estadístiques", noves icones del sistema i un nou diseny de la pantalla.
 
Mac
 
Mac és un sistema operatiu creat per Apple Computers per mals ordinadors Apple Macintosh i en destaca la seva estabilitat, potència gràfica i facilitat d'ús.
Tot i que actualment s'anomena popularment com a Mac OS, aquest nom no es va començar a utilitzar fins a la seva versió 7.6 cap als anys 90.
 
Mac ha tret múltiples versions del seu sistema operatiu; entre les més noves consten les que començen sempre per Mac OS X. Els nous sistemes operatius s'anomenen: Panthera (Mac OS X 10.3), Tiger (Mac OS X 10.4), Leopard (Mac OS X 10.5), Snow Leopard (Mac OS X 10.6), Lion (Mac OS X 10.7) i Mountain Lion (Mac OS X 10.8). Apple també té reservats Lynx i Cougar com a noms de les noves actualitzacions.


Linux

Linux és un sistema operatiu produït inicialment per Linus Torvalds, que en veure que no es podien ampliar les funcions de Minix va decidir crear el seu propi sistema operatiu al que va anomenar Linux. Torvalds va presentar Linux com a projecte per a final de carrera treient-ne la primera versió el 17 de setembre del 1991 quan tansols tenia 21 anys.

 A partir d'aquell moment nous col·laboradors es van afegir al projecte. Des d'aquell dia s'han tret ja unes 20 versions per a linux. És un sistema operatiu menys conegut que Windows i que Mac però bastant popular per el fet de ser gratuït.

Un cop instal·les el Linux, només hi ha tres aplicacions bàsiques, les juster per a poder treballar. La majoria d'aplicacions s'han d'instal·lar manualment, limitant bastant les possibilitats d'aquest sistema operatiu. També funciona mitjançant finestres però és molt més senzill que el Windows o el Mac.
 


dijous, 26 de setembre del 2013

Hardware


Hardware
1. Què és el Hardware?
El Hardware és la part fisica i/o externa de l'ordinador;  l'aparell en si. Que està composta per dos grups: el CPU i els Perifèrics.
2.  C.P.U
El C.P.U és el conjunt de tots i cada un dels aparells, plaques, xips i accessoris que conté la torre.
2.1 Processador


El processador o microprocessador d'un ordinador és el complement que interpreta les instruccions que rep l'ordinador i el que processa les dades.

El processador de l'ordinador es el que equivaldria al seu cervell. Des d'allà es controlen totes les operacions. El processador està situat a la placa mare. Està format per xips. Es pot afirmar que és la part més important de tot el conjunt del C.P.U.
Els millors processadors que estan al mercat actualmet són els de les marques: Intel, AMD, Cyrix i IDT.
D'aquetes marques el processador més recent es el porcessador de la marca Itel; el model Core i7.

2.2 Disc dur

El disc dur és un dispositiu d'emmagatzematge de l'ordinador on s'hi guarden grans quantitats de dades digitals en la superfície d'un disc.
Està situat dins la torre i on es grava tota la informació de l'ordinador. Consta d'un disc i una agulla que li grava la informació mitjançant un làser.

La capacitat del disc dur es mesura en bytes (B);kilobytes (KB); megabytes (MB); gigabytes (GB) o terabytes (TB).
 Les principals empreses de fabricació de discs durs són: Seagate, Western Digital, Samsung i Hitachi, Fujitsu, Toshiba i ExcelStor.


2.3 Targeta gràfica

La targeta gràfica és una targeta d'expansió que transforma la informació del processador en informació comprensible i representable en una pantalla.

Algunes targetes gràfiques ofereixen nous serveis com captura de video, sincronització amb les televisions o fins i tot poder connectar-se amb un ratolí o un llapis gràfic.

Els principals fabricants de targetes gràfiques són: AMD. NVIDIA, Intel, Matrox, S3 Graphics, TSMC i Global Foundities.



2.4 Targeta de so


La targeta de so és el dispositiu de l'ordinador que permet l sortida de l'audio de l'ordinador, controlant-lo des d'un programa informàtic anomenat controlador o driver.

En el món dels ordinadors, el model estandar en l'audio l'ha marcat la marca Creative Labs amb la saga de targetes de so Sound Blaster.


3. Perifèrics

Els perifèrics són els aparells que tot i formar part de l'ordinador, no es troben situats dins la torre o C.P.U.

3.1 Pantalla

La pantalla és la superfície plana i llisa en la qual es veuen o es projecten, mitjançant la targeta gràfica, les imatges que estan éssent buscades.

La mida de la pantalla es mesura mitjançant polsades, com els televisors. Tot i que l'espai aprofitable de la pantalla es menor al que indiquen les polsades, perquè en el tamany també s'hi inclueix el marc.
Dempenent de les polsades que tingui la pantalla, la resolució d'aquesta pot ser major o menor. Com més gran és la pantalla, més bona resolució té.

Els principals fabricants de pantalles són: Sony, Phillips, Samsung, LG, Mitsubishi, Nec, Acer, etc.


3.2 Teclat

El teclat és el perifèric que serveix per a introduir dades i ordres en un ordinador. Avui en dia el teclat és el perifèric d'entrada, juntament amb el ratolí, més important dels ordinadors personals.

Els principals fabricants de taclats són: Acer, Samsung, Phillips, LG, Apple, IBM, Lexmark i Unicomp.


3.3 El ratolí

El ratolí´o mouse és un dispositiu apuntador i és el perifèric d'entrada més important (juntament amb el teclat). Pot estar connectat al C.P.U per cable o per connexió inalàmbrica

Actualment el ratolí encara juga un paper important en els ordinadors personals, pero s'ha començat a perdre bastant per la aparició de la pantalla tàcitil en la majoria de portàtils; i en un futur, la possibilitat de moure el cursor amb els ulls o per reconeixement de veu. podria acabar amb el "domini" del ratolí en el món de la informàtica.


3.4 El router

El router o mòdem és un aparell digital capaç de convertir un senyal digital en un senyal analògic que pugui ser mostrat en una pantalla.

Els mòdems actuals contenen moltes funcions addicionals com el marcatge automàtic, mètodes de correcció i producció de dades, etc.
Avui en dia hi ha mòdems USB amb portatargetes SIM, això significa que només es necessita un port de USB i un mòdem per connectar-se a internet.





dimarts, 17 de setembre del 2013

Primera entrada

Avui a la classe d'optativa ens han ensenyat els percentatges de la nota i ens han explicat d'on els treuen. Ens han fet un "adelant" del que farem en aquest crèdit i ens han començat a explicar coses per poderles posar en pràctica, com per exemple orientar la torre de manera que pugui ventilar-se correctament i a tapar la webcam sempre que no la fem servir per si ens entren troians a l'ordinador.
També hem començat a apendre el significat d'algunes paraules com Software o Hardware i un parell de noms de virus com els Cucs i els Troians.
Quan ens han donat permis per a engegar l'ordinador, ens hem fet cadascú un blog propi per als treballs com aquest; tot i que algunes persones se l'han hagut de fer a casa perque un virus ha saturat les xarxes de Blogger i no han pogut fer-se'l.
Un cop ja ens hem fet el blog, hem hagut de redactar aquest escrit per començar a familiaritzar-nos amb la manera de funcionar del blogger.
Finalment, als que els hi ha sobrat temps, han pogut buscar al google imatges fotos del "modding", dels "teclats ergonòmics" i dels nous "teclats virtuals".